Eerdere lezingen en andere bijeenkomsten

Hieronder vind je een overzicht van eerdere lezingen of activiteiten van Loucas van den Berg.
Kijk voor de aankomende activiteiten op de agendapagina.

‘Een derwisj klopte aan de deur’. Lezing op woensdag 17 april 2024 door Loucas van den Berg in Museumpark Orientalis Nijmegen in het kader van de tentoonstelling: De 13e -eeuwse mysticus en dichter Rumi.
Loucas vertelt aan de hand van zijn eigen reizen en ervaringen over de ontmoeting met de soefi heilige (sjeik) van Konya in Midden-Turkije en de moderne derwisjen. Hij wordt uitgenodigd bij de sjeik thuis en dan gebeurt er iets wonderlijks.

Loucas: “Er zijn in mijn leven vele wake up calls van Rumi geweest in mijn dromen, in een oefening in een conferentiezaal, in gedichten die ik las en op muziek zette, een wandeling over de steppe en in Konya waar het graf van Rumi is. De ene was nog gekker dan de andere. Rumi bleek steeds het speelse inzicht te zijn in mij, de verborgen stem van een kind, of van een dier. Er leek geen touw aan vast te knopen omdat het niet logisch leek. (Bijvoorbeeld de uitspraak: word een deurmat!). Maar het bleek een oproep aan mijn ziel. Ik moest het opschrijven en ontcijferen. Steeds ging het over mijn zelfingenomenheid en trots en hoe die te overwinnen. In een van Rumi’s gedichten staat: Ik was verlegen maar U leerde mij zingen, ik at sober, nu vraag ik alsmaar om meer wijn, ik mediteerde op mijn kleed maar nu lopen er kinderen dwars overheen en trekken gekke bekken naar me.  Hieronder een gedicht van Rumi over het pension. Het pension zijn we zelf en iedere dag ontvangen we er allerlei soort gedachten!

Het pension
Deze persoon is een pension
Iedere morgen nieuwe gasten

Een vreugde, depressie, gemeenheid
Een kortstondig bewustzijn komt
Als een onverwachte gast

Welkom! En vermaak ze allemaal
Zelfs als het een poel van verdriet is die je huis schoonmaakt
En alle meubels verwijdert

Dan nog, behandel elke gast eervol
Hij zuivert je misschien wel
Voor een nieuwe vreugde

De zwarte gedachte
De schaamte
De boosheid

Ontmoet ze lachend in de deuropening
En laat ze binnen

Ben dankbaar voor alles
Dat door je deur komt

Het kan gestuurd zijn
Door een gids van verre

Uit mijn lezing ‘Leiderschap en energie’ (op zondag 16 april 2023)

Authentiek zijn is werken vanuit de eenheid lichaam en geest. Alle pijn en krassen op de ziel inzetten en omzetten naar een dieper luisteren en mededogen, nodig om de ander te verstaan en in zijn of haar eigenheid verder te helpen. Het gaat over je eigen backbone, je ruggengraat, een vitaal energiesysteem waardoor de levensenergie stroomt.

Het gaat in inspireren, leidinggeven veel te veel over de voorkant van ons energiesysteem, de actieve kant met de kenmerken: sterke wil, hang naar verbinding, expressie, directe interventie en communicatie, aanvoelen en visualiseren. Het gaat zelden over de achterkant, de receptieve kant van onze energie met de kwaliteiten: innerlijke kracht, vertrouwen, overgave, compassie, imagineren, stilte in het hoofd, kijken vanuit de achterkant van je schedel en een 360 graden view.

Levenskracht en motivatie worden te vaak opgewekt door successen en het genoegen anderen te helpen. Maar het is een innerlijke kracht die magnetische werking heeft en uitstraling. En dat voelt de ander aan de ruimte die je voor hem of haar hebt.

De verbinding tussen de backbone (ruggengraat) en de heartbone (hartchakra en borstbeen), maakt je tot een completer mens. Daar komt de rust en energie vandaan om een ander te ontmoeten en mensen in je op te nemen. Je raakt niets kwijt en je hoeft je ook niet weg te geven. Genezing in de managementsfeer betekent geen illusies najagen, geen positieve affirmaties terwijl je daarna onzeker wordt of denkt dat het niet lukt. Leren navigeren op je eigen energie, deze ontsluiten, signalen verstaan, je soms even terugtrekken. De glans en uitstraling komen van binnenuit. Dit levert een enorm rendement aan creatief denken, origineel handelen en inzichtelijk zien op, wat leidt tot het delen van hartverbonden kennis en strategische groei.

Zaterdag 13 mei 2022, 13.30 – 17.00 uur – 7 tools voor het werken aan een harmonische setting tussen therapeut en cliënt
Interactieve lezing en workshop door drs. Loucas van den Berg op zaterdag 13 mei, van 13.30 tot 17.00 uur, in Conferentiecentrum Drakenburg (Baarn) voor de Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten (LVNT).

  1. Voorbereiding creëren voor een optimale harmonische setting. Creëer een optimaal energieveld. Oefeningen: In contact met je lichaamsenergie en je stem. Je bewustzijn verruimen en gronden. We werken uit mijn boek met de vijf aspecten van bezieling: De diepe vreugde van manifestatie, een leer- lees- en werkboek over bezieling.
  2. Je eigen helende instrument inzetten. Handelen voorbij de methode. Eenheid van lichaam en geest. Lichaams – en spirituele energie ontwaken. Beschik je over voldoende levensenergie en adem? Ervaar je vreugde in het doen of moet je zoveel van jezelf? Hoe voorkom je leeglopen? Perfect is de concentratieoefening voor zelfbewustzijn die ik hiervoor heb ontwikkeld.
  3. Het exploreren van de therapiesessie: Mind-Body-Spirit. Het leren invoelen, luisteren en afstemmen op de ander.

Het aangeven van grenzen waarbinnen gewerkt wordt geeft een oase van rust.

Mind: Interventie in het verhaal van de ander: stem af op de essentie. Samen van rationeel denken naar helder denken en weten gaan geeft opbouwende energie en harmonie.

Verruim je perceptie: geef je client een grotere visie over zichzelf. Plaats de klacht in een groter verband en focus dan op het lichaam. Dit verhoogt de wilsbereidheid en liefde voor het wezen van de ander.

Body: Het lichaam liegt nooit: laat de client meevoelen met je handen en scan de energiecentra. Waar zit de klacht in het lichaam en hoe weer macht te krijgen over de eigen energiehuishouding.

Spirit: de innerlijke wereld. Wie ben ik? Komt voort uit lichaamsbewustzijn en een nieuwe mindset. Ik ontwikkelde energie-oefeningen voor spirituele ontplooiing en zelfbewustzijn.

  1. Woorden zijn dragers van energie. Het begint met de kracht van je woorden en je helende stem. Zie ook www.loucasvdberg.nl/opleidingen/helende-stem.

De stem is een magnetisch instrument. Stem, lichaam en geest laten samenwerken. Welke woorden en zinnen gebruik je in combinatie met het lichaamswerk om de doorstroming te bevorderen. Je woorden gebruiken om blokkades en weerstanden te transformeren en een helende sfeer te creëren. De client helpen met de juiste affirmatie en imaginatie. Voedende interventie. Oefening voor thuis.

  1. De extra aandacht in het moment. Durf vanuit de methodiek naar een verruimde waarneming te gaan. Het creëren van ruimte in een sessie om te handelen vanuit compassie. Breng adem in je sessie, laat aannames los. Voorbij de methode: Het niet durven weten. Het voelen van wezensmomenten met de ander.
  2. Ga beiden weer vervuld verder. Het contact is gelegd. Iedere sessie de vreugde benoemen van het transformatiemoment, klein of groot. Ben je vervuld of was het hard werken? Vervulling betekent: je levensenergie stroomt en je rekent jezelf niet af op resultaat maar op de momenten van contact die helend zijn. De relatie met je client is een reis. Laat de ander los en vertrouw op het proces. Jouw vervulling, zelfbewustzijn en heel mens zijn werkt door naar je privé sfeer, het ontmoeten van mensen en het maken van keuzes.

Praktijkervaringen. Ik breng praktijkvoorbeelden in om 1 tot en met 6 te verduidelijken. Er mogen ook vragen gesteld worden over de uiteenlopende thema’s. Deze kunnen desgewenst ook groepsgewijs in de zaal eerst geïnventariseerd worden.

Donderdag 1 december 2022, 19.00 – 21.15 uur – De spirituele betekenis van leven, sterven en dood

Hoe moet ik leven, loslaten en sterven? Wat gebeurt er na de dood?
Ik geef je spirituele inzichten en ervaringsgerichte oefeningen om jezelf en anderen beter te begeleiden bij diepe overgangen in het leven en het sterven. Inzicht in de ziel en hoe deze verder te helpen na de dood komt tevens aan de orde. Therapeuten en helpers bereiden zich zo voor op de energie van het leven en dood-traject dat op 27 januari 2023 start.

Deze workshop is een introductie voor de ‘zeven lessen over de spirituele betekenis van leven en dood’ die van start ging op 27 januari 2023.

Deze avond wordt verzorgd door drs. Loucas van den Berg. Loucas is schrijver, historicus en spiritueel therapeut. Hij heeft 30 jaar ervaring met het begeleiden van stervenden en zielen na de dood. In zijn praktijk en lessen wijst hij op het belang van spirituele oefeningen voor mensen met doodswensen, stervenden en overledenen.

Er valt nog een wereld van bewustzijn te winnen voor therapeuten, helpers, en geïnteresseerden in dit thema. Iedereen is op deze avond welkom.
De boeken en cd’s van Loucas van den Berg zijn deze avond te koop.

Praktische informatie
Locatie: Het Voorhuis; Baumgartenstraat 47, 6663 LH in Lent
Entree: € 75,- (incl. koffie en thee)
Tijdstip: Inloop vanaf 18.45 uur en aanvang om 19.00 uur

Donderdag 1 september 2022, 19.30 uur – Zijn we geraniums of talentvolle mensen?
Een meeting met verhalen, muziek en oefeningen; voor een ander perspectief op je leven

Veel mensen om ons heen geven aan dat ze kampen met het leven van alledag. Eigenlijk is steeds hun vraag: “Hoe houd ik mezelf nou staande, met een leuke maar drukke baan, een gezin, volle agenda’s en vooral een boel dingen die ook nog moeten? Ik word vooral geleefd, lijkt het wel. Doe ik het wel goed? Is dit het; leef ik wel echt mijn leven? Hoe doen anderen dat?” Deze luchtige bijeenkomst gaat over de vraag hoe je weer in je eigen beweging kunt komen, over eigen creativiteit en voldoening, en over uiteindelijk een optimistische levensvisie.

Deze avond wordt verzorgd door:

  • Dr. Theo Verheggen is cultuurpsycholoog en voormalig directeur van het Jungiaans Instituut.
  • Drs. Loucas van den Berg is historicus, schrijver en kunstenaar. Ze zijn de architecten van een veranderprogramma in 7 bijeenkomsten dat ze de 7-mijlssessies hebben genoemd.

Praktische informatie
Locatie: Villa Sterappel, Baumgartenstraat 47, 6663 LH in Lent, het voorhuis
Entree: € 10,- (incl. koffie en thee)
Tijdstip: Inloop vanaf 19.15 uur en aanvang om 19.30 uur